Het creëren van goed doordachte prints is een heel proces. Ik realiseer mij nu pas dat het ontwerpproces net zo belangrijk is als het uiteindelijke ontwerp. Mijn manier van werken is zeker veranderd ten opzichte van een paar jaar geleden. Toen ik net begon te ontwerpen wilde ik zo snel mogelijk door dit proces heen rushen door meteen het idee digitaal uit te werken. Door de vier onderstaande simpele stappen te volgen leerde ik al snel en efficient te werken wat resulteerde in een beter eindproduct.


Stap 1 – Research
Een idee kan overal vandaan komen; uit een scene van een film die ik inspirerend vind, via de lyrics van een goed muziek nummer of iets wat ik zie vanuit een het raam van de trein. Als ik een idee krijg, schrijf ik hem meteen op in mijn telefoon, meestal in 1 woord met daarachter het gevoel of scene waar het zich afspeelt. Zodra ik het idee oppak probeer ik zowel online en offline een moodboard maken van het idee en zoek ik naar de juiste kleurstelling, compositie, sfeer en stijl die de print moet gaan hebben.

In dit voorbeeld waren de keywords: “Work for it!” en een scene uit een comic waar een zakenman zijn meeting moest halen.

Stap 2 – Concept
Wanneer het idee solide genoeg is, start ik met de eerste schetsen. Dit (digitaal) schetsen is voor mij een ideale manier om verschillende composities te testen die ik in de research fase heb gevonden.
In dit voorbeeld ben ik opzoek naar een sterke manier om het hoofdpersonage krachtig en doelbewust over te laten komen zodat het het match met de catchphrase “Work Harder!”

Stap 3 – Realisation
Door digitaal te schetsen is het makkelijk om je final schets in te laden op de computer en vervolgens uit te werken in Illustrator of Photoshop.

In de realisatie fase bepaal ik uiteindelijk de definitieve stijl. Aangezien mijn schetsen redelijk ruw zijn wordt er in deze fase nog veel gesleuteld aan het design. Je moet denken aan de vragen:

  • Welke lijndikte ga ik gebruiken?
  • Wat wordt de kleurstelling?
  • Ontwerp ik de illustratie in het negatief? (Het gebruik maken van een donkere achtergrond met daarop een lichte afbeelding)
  • Waar zit de lichtbron? Welke schaduwstijl gaan we gebruiken? En hoe hard wordt deze? Zit er een goede balans in de print? etc. etc.

In dit voorbeeld ben ik uitgegaan van wat ik noem “een simpele ontwerp stijl” dat betekent geen complexe schaduwen en een simpel perspectief, dit om de boodschap zo duidelijk mogelijk over te laten komen. Om dit bericht te versterken en de catchphrase centraal te laten staan in de print, heb ik ervoor gekozen om het hoofd van het personage niet verder uit te werken.

Stap 4 – Finalise
Het doel is om tijdloze print te maken die niet alleen nu werkt, maar ook over 2 jaar, 5 jaar of zelfs over 50 jaar.. De key is om niet te veel mee te gaan in trends en te vertrouwen op je eigen stijl en intuïtie.

Check het eindresultaat in de shop: www.zwartecoffee.com/product/work-harder/

CHEERS! Fabian